90/180 — poločas rozpadu

Nevěřili byste tomu, ale i další semestr jsem přežil. Dokonce opět bez ztráty kytičky. Mé modlitby k Adamu Smithovi byly zřejmě vyslyšeny.

Zde je soupis, jak k tomu došlo.

Pozn.: Článek volně navazuje na tento.

Tentokráte jsem měl rozvrh takový, že jsem do školy musel každý den od pondělka do čtvrtka. Holt neni každej semestr posvícení. Výhodou tohoto rozvrhu byla jeho kompatibilita s Arweniným rozvrhem a taky to, že jsem musel vstávat nejdříve v 7:00 a to pouze jednou týdně. Nikdy jsem navíc neměl tři hodiny hned po sobě. Teda dokaď jsem nepřestal chodit na přednášku ze statistiky :) . K tomu se ale dostaneme.

5IE200 Úvod do práva a ekonomie Předmět prof. Šímy, který ovšem spravoval a z poloviny odpřednášel Mgr. Minárik. Bohužel odpřednášel v slovenčině. Maily přitom psal perfektní češtinou a sem tam pustil do výkladu i nějaké české slovo.

Předmět, pokud by byl zpracován lépe, by byl velmi zajímavý. Takhle lavíroval mezi zajímavým a nudným. Původně nám měl jednu hodinu přednášet i Dr. Lipka, na kterého jsem se velmi těšil, ale pak z toho bohužel sešlo.

Učebnici, která byla prakticky jediným zdrojem moudrosti k tomuto předmětu, vydali v poslední školní den před Vánocema. Tedy v den, kdy už byli v Praze jenom desperáti jako já :)

Zkoušky jsem se bál jako čert kříže. Když jsem dostal zadání, začal jsem si věřit. Začal jsem si dokonce věřit na 1. Byl jsem přesvědčenej, že přinejhorším dostanu těsně dvojku… dostal jsem 3 :) . Radil jsem Arwen, která seděla na zkoušce vedle mě, a ta dostala dvojku. Kdybych jí poradil ještě jednu věc, dostala by jedničku. :mrgreen:

Dodatek: Protože jsem ale upozornil na chybu v čerstvě vydané učebnici (o což jsme byli požádáni), dostal jsem dva body navíc, a tedy dvojku.

Na přednáškách jsem seděl vedle Mláděte. Inspirující rozhovory :)

2AJ108 Angličtina pro pokročilé II Nuda, nuda, nuda. Chtěl jsem zase Colemana, ale ten už asi zmizel do Jů-es-ej, tak jsem si vzal Tharpa, M.A. Děsná nuda. Ani jsme nepsali žádnej test.

5HP200 Úvod do hospodářské a sociální politiky Předmět Ing. Ševčíka. Předmět je zajímavou směsí jednak banálních a ryze odborných a složitých témat a jednak velmi zajímavých a velmi nudných částí. Koncept zkouškového testu je podle mého naprosto tragický.

Ing. Ševčíka si velmi vážím jako odborníka a na tom vůbec nic neměním, ale jako učitel mě mírně zklamal.

Je pravda, že jsem se na tu zkoušku nepřipravoval nějak moc. Ale přece jenom dostat stejné hodnocení jako někdo, kdo po třech semestrech studia na NF neví, co znamenají písmenka AD nebo G, to se mi nezdá úplně fér.

Ze zkoušky jsem naštěstí dostal 4+ a mohl si tak zajít na přezkoušení. Přezkoušení proběhlo zmenšenou variantou zkouškového testu (otázky stejné, ale menší počet) a poté výslech v Ing. Ševčíkově kabinetu. Přestože jsem ani v opravném testu nevyhověl požadavkům, při výslechu jsem asi nepodal tak špatný výkon a dostal jsem trojku. Ufff.

4FI101 Úvod do filosofie Nuda. Povinná nuda. Navíc účast povinná na každym cvičení, potože test za 5 bodů. Ještě do toho jeden referát za 10 a na konci zkouška za 50. Ani nevim, jak jsem to udělal, ale nakonec jsem dostal 90 bodů, což je přesně na hranici jedničky :)

Na předmětu jsem seděl vedle dívky, jejíž jméno před jednou čtenářkou tohoto blogu nesmím (a nechci) vyslovit :oops:

5EN253 Macroeconomics I. (anglicky) Přednášel nám to týpek jménem Ašot Čarakjan původem z Arménie, nyní student na CERGE. Občas mluvil dost potichu a bylo vidět, že není v angličtině tak plynulý, jak by vyžadoval výklad, což byla škoda. Nejhorší ale bylo, jak celou přednášku vždycky čmáral na tabuli rovnice jednu přes druhou a odvozoval je. Místo toho, aby vykládal látku, odvozoval rovnice. :-/

Na přednášky jsem přestal chodit záhy.

Na cvičení jsme měli mladého doktoranda Ing. Janíčka. Keynesiánce. Později v semestru se ukázalo, že keynesiánec je na naší fakultě nejhorší nadávka :)

Cvičení byla OK. Pan inženýr brával pravidelné akademické čtvrhodinky. A taky vyprávěl klepy, což se těšilo velké oblibě ;)

Ze tří testů byly dva lehoučký a jeden těžkej jako prase :shock: . K tomu jsme ještě od přednášejícího, kterému nikdo neřekne jinak než Ašot, dostali dva úkoly, který byly ještě mnohem těžší — vůbec jsem je neuměl řešit, ani jsem nevěděl kde to hledat. Úkol č. 2 jsme odevzdali tři lidi naprosto totožnej a dostali jsme za něj 1, 2 a 3 body ze čtyř. (Já dostal tři :mrgreen: )

Číst jsme měli učebnici buď od Mankiwa nebo od Dornbusche, Fischera a Startze, ale AFAIK každý četl Holmana. Modrého.

Prof. Holman je podle mých poznatků jediný člověk na světě, který pochopil, že z učebnic se člověk učí, a proto je napsal tak, aby se z nich člověk látku skutečně naučil. Takže pokud chcete učebnici ekonomie, makra nebo mikra, určitě sáhněte po Holmanovi. (Na marxistu Samuelsona ani nepomýšlejte! Toho by vám doporučil leda soc. doc. Havel, obdivovatel Stalina.)

55F103 Manažerská hra Debilní předmět. Vaše skupina na cvičení je podnik, kterej vyrábí auta. Každej student má nějakou funkci v podniku. Já byl naštěstí vlastník, takže jsem nedělal nic, jenom jsem obchodoval na burze.

Ostatní chudáci, hlavně ve finančnim oddělení, to měli horší. Práce jak na kostele a jenom za tři kredity. Navíc skutečnému světu byla tahle hra tak blízko jako čabajka racionální stravě, abych citoval mistra Bosáka.

Pokud nemusíte, tento předmět si nedávejte.

2NJ203 Němčina pro ekonomy – pokročilá úroveň III Nuda jako vždycky. Testy jsem ošéfoval, úkoly jsem zdvořile ignoroval. Prezentace výrobku (vybral jsem si notebook) byla katastrofální. Jestli jsem za ní dostal víc než 0 bodů, tak je to vrchol nespravedlnosti. Kredity zadarmo, ale bohužel povinná účast — voser. O to větší voser, že jsem musel vstávat ráno v sedm. Naštěstí jsem to měl pět minut od bytu. Naneštěstí se většina slezin v hospodách koná ve středu, tj. zrovna tu jedinou noc, v jejímž ránu jsem musel takhle brzo vstávat :) . Rozhodl jsem se ale nezapsat si 204, protože tento kurs je zakončen zkouškou a na nějaký šprtání témat já nemám náladu. Místo toho si vezmu jinší jazyk ;)

4ST201 Statistika pro ekonomy No to bylo čóro! Předmět by to byl celkem zajímavý, kdyby toho nebylo tolik a nebylo to tak laxně vysvětleno a procvičeno. Místo zbytečné přednášky (na které jsem nechodil) bych navrhoval cvičení navíc.

Na cvičeních jsem byl tradičně úplně mimo a jenom jsem si zapisoval. O co jde, jsem vždycky zjistil až při učení na test :)

Píšou se dva průběžné testy, každý za dvacet bodů. V prvním jsem zaměnil Poissonovo rozdělení s binomickým a byl průšvih na střeše. Příklad o rozptylu jsem musel opsat :X. Uměl jsem tedy jenom příklad na pravděpodobnost. 12 bodů z dvaceti. Lepší než drátem do oka, ale žádná sláva.

Druhý test (na regresi, testování parametrů a hypotéz atp.) mě šíleně nasral. Myslel jsem, že tam budou základní věci a ono hovno, zlatá rybko. Zbylo mi, než zase jeden příklad opsat, jeden pracně vypotit, až se mi kouřilo z hlavy a jeden vyreklamovat jako neplatný, čímž jsem ze sebe udělal absolutní lamu. Ale lepší být lama s 18 body než lama s 10 body :) .

Celkem jsem tak ke zkoušce nastupoval s 32 body ze 40. Na úspěšné zdolání předmětu jsem tak potřeboval 28, přičemž zkouška byla na 60. Ve zkouškovém testu jsou teoretické otázky, na které nikdo nezná správné odpovědi, protože v předmětu se to nebere. Když jsem ve variantách na Borci poprvé viděl varianty příkladů, málem to se mnou švihlo. Měl jsem pocit, že jsem chodil na cvičení z úplně jiného předmětu. Zkouškové testy byly tak o tři úrovně výš než příklady na cvičení.

Vlivem různých okolností jsem se den před zkouškou de facto nic neučil a ani jsem moc nemohl. Šel jsem na zkoušku a byl jsem jako na jehlách.

Z teorie jsem nevěděl nic. Tak jsem něco odvodil, něco tipnul. Příklady jsem měl docela lehký. Ale to vůbec neznamená, že jsem je uměl řešit. Za jednu chybu bych se snad od tý zkoušky sám vyhodil, jakou jsem tam napsal kravinu. Zkrátka a dobře jsem tušil průser. Říkal jsem si, že na 4+ by to vyjít mohlo, ale že na opravnym termínu už dostanu velmi pravděpodobně těžší variantu a budu v háji.

Šel jsem se podívat na výsledky a tam viselo, že ze zkoušky jsem dostal 37,5 bodu. Ze srdce mi spadnul celej Helgoland.

Mám 90 kreditů. Na titul B(lbe)c. jich potřebuju 180. Teď mám prázdniny.

A to je asi tak všecko.

9 thoughts on “90/180 — poločas rozpadu”

  1. kongratulace, voe! tento víkend nestíhám, ale co třeba podniknout nějaký ten spin další týden, anebo až ten další, anebo pak ten další… prostě jak ti to bude sedět. můžem pak skočit na dvě piva, ať jsem zase jak dělo ;-)

  2. Už sme mysleli, že je zdenis mrtvej a ono ne. On leží v knihách!

  3. Ema: Je vidět, že mě moc neznáš :D
    Bo jinak by tě nikdy ani nenapadlo něco takového z mého výroku dedukovat :)

  4. Neříkej mi krtek, tak mi říkal jeden kluk na základce a to se mi nelíbilo :evil:

Comments are closed.